Week van de vrijwilliger

Bijna (vrijdag 13 maart 2020) is het exact een jaar geleden dat we aan de levende lijve kennis moesten maken met de eerste ‘Lockdown’. Wat werd het plots heel stil op Zonnehoeve. Je had geluk als je iemand kon bespeuren op het domein dat anders altijd gonsde van het leven en waar je altijd wel iemand tegenkwam die je een warme groet schonk of een leuke anekdote wou vertellen. En toch was het realiteit… net als de vraag: en wat nu? Hoe kunnen we het hier verder zo aangenaam mogelijk maken? Kunnen we als vrijwilligers nog iets betekenen? Hoe pakken we dat aan?
‘Vrijwilligen’ zoals vroeger werd verleden tijd. Voorzichtig zijn, zodat alle kans op besmetting zo goed mogelijk onder controle kon gehouden worden, werd de gulden regel. Een aantal vrijwilligers namen een taak op in de bubbels, zich heel strikt houdend aan de streng afgebakende Coronaregels. Dank zij het mooie weer, maar opnieuw onder heel strenge voorwaarden slaagden we er in om 2 bubbelCafetaria’s voor de bewoners te organiseren en met nog meer voorzichtigheid konden we toch zorgen voor wat Halloweengegriezel en… wou de Sint ons komen verrassen met cadeautjes. Maar het werd een heel donkere, koude winter… en het zat er niet in om met voldoende veiligheid voor wat afleiding op Zonnehoeve te zorgen.

Door de coronacrisis was het zeker geen gemakkelijke periode voor iedereen en ook niet voor vrijwilligers… Maar we krijgen al een eerste sprankeltje hoop… Ongeveer alle bewoners en begeleiders kregen vorige week hun eerste vaccinatie toegediend… We zien alvast een klein lichtje aan het eind van de tunnel…

We mogen dus zeker wat optimistisch gestemd zijn en beginnen met uitkijken naar meer mogelijkheden voor ons als vrijwilligers. Om het met de woorden van Eva Hambach, directeur van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, te zeggen:
‘De lucht klaart weer op, de eerste bloemen steken hun kopjes weer uit boven de aarde… Ook vrijwilligers laten hun hoofd niet hangen.

Lees ook het ‘dank woordje’ aan alle vrijwilligers van ZoVRIJ. Zelfs al kon je het voorbije jaar niet komen helpen, we willen je oprecht bedanken voor alle inzet in de voorbije tijd! En… we hopen jullie allemaal binnenkort in levende lijve terug te kunnen ontmoeten!

Heel veel liefs en geniet van de vroege winterse lentedagen… er volgen er nog veel meer als ’t echt lente wordt.

Br

%d bloggers liken dit: